EN  | BM
Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Kemaskini Pada: 23 06 2018
Versi 8.0.4b
BDA menyesuaikan rancangan pembangunan bagi memenuhi keperluan rakyat
Tarikh : 14 Apr 2017  Sumber Berita: The Borneo Post
 


BINTULU: Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) yang merupakan suatu pihak berkuasa perbandaran tempatan yang bertanggungjawab ke atas rancangan pembangunan untuk kemudahan rakyat di Bintulu  pada masa akan datang, kata pengurus besarnya Rodziah Morshidi.
Beliau berkata BDA menerima dan terbuka kepada perbincangan dengan masyarakat setempat untuk meningkatkan kesejahteraan sosial mereka. Hasilnya, Tamu Sg Plan dibina untuk menempatkan penduduk tempatan, terutama kepada penjaja kecil Bumiputera dan peniaga.

Rodziah berkata demikian semasa pembukaan Tamu  Sg Plan di Sg Plan Tanjung Kidurong yang dirasmikan oleh Ahli Dewan Undangan Negeri Samalaju Majang Renggi semalam.
Menurut beliau, tamu ini telah dibina dengan kos sebanyak RM1,470,000 dengan 190 lot.
"Projek ini telah dimulakan sebelum saya menjadi Pengurus Besar BDA dan kerja-kerja pengubahsuaian untuk pemasangan jubin telah dijalankan untuk kemudahan pengguna.

"Kami benar-benar berharap pasaran ini akan memberi manfaat kepada komuniti perniagaan tempatan dan meningkatkan sosio-ekonomi mereka," kata Rodziah.
Beliau berkata, jika terdapat keperluan untuk memperluaskan tamu, terdapat ruang yang mencukupi berhampiran dan terpulang kepada penduduk tempatan.

" Sg Plan merupakan kawasan yang padat dengan penduduk dan semua skim perumahan, penyelesaian ini boleh menampung 10,000 hingga 20,000 orang," katanya.
Atas sebab itu, BDA telah cuba untuk menarik agensi-agensi kerajaan yang lain untuk datang dan menubuhkan cawangan di kawasan itu supaya ia boleh menjadi pusat perkhidmatan.
"Kami menawarkan banyak kedai sewa untuk digunakan sementara oleh agensi-agensi kerajaan untuk menubuhkan pejabat cawangan.

 

"Penduduk tempatan memerlukan perkhidmatan dan terdapat beberapa jabatan yang terlibat dengan kami untuk menyediakan perkhidmatan mereka," katanya, sambil menambah bahawa walaupun BDA telah menubuhkan pejabat cawangan di Rancangan Sg untuk memberi perkhidmatan yang lebih baik kepada rakyat.

Rodziah meminta peniaga tempatan di pasaran untuk memastikan kawasan sekitar bersih kerana ia adalah tanggungjawab mereka bersama. Apabila tempat yang kotor, orang tidak akan datang, terutama untuk membeli bahan-bahan mentah, jadi mereka mesti menjaga tempat ini yang membolehkan mereka untuk menyara hidup.

Apabila dia memeriksa tandas baru-baru ini, dia menyedari bahawa beberapa peralatan telah dirosakkan sebelum tempat itu dibuka kepada orang ramai.
"Ini adalah apa yang berlaku kepada infrastruktur dalam Sg Plan yang menimbulkan kesulitan kepada orang ramai. Jika anda mendapati apa-apa kegiatan mencurigakan, mengambil gambar dan hantar kepada kami, jadi kami boleh menangkap pesalah di tempat kejadian, dan yakin bahawa identiti pemberi maklumat 'akan dirahsiakan.

"Kami mahu mengambil tindakan tegas terhadap kutu sampah dan pengacau jadi jika anda mengambil berat mengenai tempat ini sebagai satu cara untuk mencari nafkah, menjadi sebahagian daripada kami dalam menjaga infrastruktur di sini," kata Rodziah.
Beliau menyeru peniaga jika mereka menghadapi sebarang isu atau memerlukan sesuatu untuk datang untuk membincangkan dengan BDA.

"Kami bersedia untuk mendengar masalah rakyat, memahami dan melaksanakan selagi mereka tidak melanggar undang-undang. "Jika mungkin peniaga dalam Sg Plan boleh membuat jawatankuasa, mempunyai kumpulan whatsapp mereka sendiri sebagai satu cara mudah tetapi berkesan dan cepat untuk menyebarkan maklumat," katanya.