EN  | BM
Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Kemaskini Pada: 23 05 2018
Versi 8.0.4b
'Pemantauan berkala di pasar malam Bintulu untuk memastikan peniaga mematuhi peraturan'
Tarikh : 28 Aug 2017  Sumber Berita: The Borneo Post
 

BINTULU: Unit Penguatkuasaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) akan terus menjalankan pemeriksaan dan pemantauan secara teratur di pasar malam terkenal di bandar itu.

Dalam hal ini, ketua pegawai penguatkuasa kementerian Sarawak, Abdul Hafidz Abdul Rahim mengakui fungsi pasar malam sebagai tempat utama di mana pengguna boleh mendapatkan barang keperluan harian, terutama bahan mentah, dengan harga yang lebih murah.

Oleh itu, pemeriksaan dan pemantauan secara berkala oleh pegawai-pegawainya akan memastikan bahawa peniaga-peniaga tidak akan mengambil kesempatan daripada orang ramai dengan menaikkan harga yang baik sewenang-wenangnya terutama semasa majlis-majlis khas.

"Pasar malam Bintulu adalah salah satu daripada banyak tempat yang menarik ramai orang ramai yang bukan hanya penduduk tempatan tetapi juga pelawat dari luar.

"Kerajaan sangat prihatin terhadap kenaikan kos sara hidup yang menjejaskan rakyat.

"Melihat pasar malam adalah alternatif yang diperkenalkan oleh pihak berkuasa tempatan untuk pengguna membeli barangan, terutama bahan mentah seperti sayur-sayuran, dengan harga yang lebih rendah, kami ingin mengekalkannya seperti itu," katanya kepada pemberita selepas operasi bersama unit penguat kuasa Pihak Penguatkuasa Lembaga Kemajuan Bintulu (BDA) di pasar malam di sini pada hari Ahad.

Abdul Hafidz mengetuai pemeriksaan yang berlangsung dari pukul 7 malam hingga 9 malam, di mana beliau dibantu oleh ketua KPDNKK Bintulu Salihin Den dan 50 anggota Penguat kuasa - lima daripadanya adalah dari BDA di bawah seliaan Encik Awang Mohadir Awang Bujang.

Abdul Hafidz, yang juga Timbalan Pengarah KPDNKK Sarawak, berkata operasi bersama itu merupakan sebahagian daripada kerjasama dengan agensi-agensi berkaitan yang bertujuan memastikan peniaga-peniaga mematuhi sepenuhnya peraturan.

"Ini juga merupakan sebahagian daripada operasi bersepadu berterusan kami selaras dengan perayaan Hari Kebangsaan peringkat negeri di Bintulu, di mana kami menjangkakan akan menjadi tuan rumah beribu-ribu orang, majoriti mereka akan menjadi pelawat.

"Kami tidak mahu para peniaga memanfaatkan banyak orang dengan menaikkan harga barangan. Kami juga tidak mahu mereka melakukan kesalahan lain - kerajaan melihat perkara ini dengan serius untuk memastikan hak pengguna dilindungi, "katanya.

Pada pemeriksaan malam Ahad, Abdul Hafidz berpuas hati dengan tahap pematuhan di kalangan peniaga di pasar malam.
"Ia amat penting bagi mereka untuk memaparkan tag harga dengan jelas," tegasnya.