Tema: Biru dan Hijau Tema: Biru dan Hijau Tema: Merah Tema: Hijau
Text: Tambah BesarText: AsalText: Tambah Kecil
Latar Belakang: 1 Latar Belakang: 2 Latar Belakang: 3 

Industri-industri Yang DicadangkanIndustri-industri Yang Dicadangkan

BERDASARKAN KAJIAN YANG TELAH DIBUAT, BDA MENCADANGKAN BEBERAPA JENIS PROJEK DAN INDUSTRI UNTUK DIIMPLIMENTASIKAN OLEH PARA PELABUR.

Memandangkan simpanan gas asli dan minyak yang banyak di sini, Bintulu dipilih sebagai sebuah bahagian dimana lokasi yang sesuai untuk pertumbuhan kompleks petrokimia di Sarawak. Beberapa jenis industri telah dikenalpasti dan digalakkan untuk dibangunkan di Bintulu oleh perunding antarabangsa yang diiktiraf oleh Kerajaan Persekutuan.

Picture PETROKIMIA DAN GAS YANG BERKAITAN

Industri petrokimia dan gas yang berkaitan terdiri daripada:

LPG Dehydro/MTBE/PP, Melamine, Methanol, Ammonia/Urea, Oil Refinery, Caprolactam, Compound Fertilizer dan Nitric Acid/Ammonium Nitrate.


INDUSTRI ASAS KAYU HILIRAN 

Industri asas kayu hiliran meliputi industri-industri berikut: 

Modern Sawmill, Laminated Board, Moulding Plant, Drying Kilns, Veneer/ Plywood. Manufacture Of Prefabricated Housed, Chipboard, Fibreboard, Knock-Down Furniture. Timber Preservation Plants, Panel Product Factories, Joinery Factories, Pulp & Paper Mill, dan lain-lain

PERLADANGAN DAN ASAS TANI 

Perladangan dan asas tani meliputi penanaman kelapa sawit secara besar-besaran, koko, getah dan pokok buah-buahan, kilang pengisar isirung kelapa sawit, memproses buah koko dan tepung serta pemprosesan dan mengetin buah-buahan.


INDUSTRI-INDUSTRI BERAT 

Industri-industri berat termasuklah asas logam seperti pembinaan keluli dan peleburan besi.

LAIN-LAIN INDUSTRI 

Pembuatan kepingan kaca, bekas kaca dan alatan bangunan seperti mozek, pengkhususan bata dan pemasangan bumbung, pemprosesan makanan dan industri limbungan perkapalan.

Ke Atas